2012-ta


Proteklu 2012. godinu možemo okarakterisati kao veoma uspešnu godina, uspešniju nego 2011. godinu, jer smo uspeli da nastupimo na čak 57 takmičenja i 3 trening kamp i da istovremeno ostvarimo vrhunske rezultate u svim uzrasnim kategorijama. Takođe, kao godinu u kojoj smo uspeli da se i pored neminovanih odlazaka mnogih prvotimaca, vratimo u elitno društvo, odnosno u Super džudo ligu Srbije i kao godinu koja je prethodila jubileju 45 godina džudoa u Kikindi.

Činjenica da smo nastupili na 57 takmičenja u našoj državi i inostranstvu, kao i 3 trening kampa, svedoči da smo bukvalno svakog vikenda imali neku akciju. Na taj način smo uspeli da ispunimo zacrtani plan i program rada sa svim uzrasnim kategorijama i bili na takmičenjima širom Srbije. Takođe, smo učestvovali na turnirima i kampovima kod naših prijatelja u inostranstvu, odnosno u Sofiji, Turn Severinu, Pakšu, Zagrebu, Prilepu, Mostaru, Trebinju, Laktašima, Domaseku, Solunu, Kanjiži, kao i na Evropskim kupovima za juniore u Lajbnicu u Austriji i Pakšu, Mađarska i balkanskim šampionatima za starije pionire u Slivenu, Bugarska i seniore u Trebinju.
Nakon dve godine uspeli smo da se trijumfalno vratimo u društvo najboljih, odnosno u Super džudo ligu Srbije. Proces podmlađivanja prve ekipe je dao prave rezultate, te je naš mladi tim, sačinjen uglavnom od kikindskih srednjoškolaca uspeo da ubedljivim pobedama u Plej ofu osvoji prvo mesto u Prvoj nacionalnoj džudo ligi i tako stekne mogućnost da se naredne godine nadmeće sa svojim starijim i iskusnijim kolegama sa tatamija.

Pored rada sa prvom ekipom, uporedo se kvalitetno radilo i sa ostalim uzrasnim kategorijama.
U konkurenciji juniora, titulom prvaka Srbije se okitio Denis Jurakić, dok je Božo Elezović osvojio srebrnu medalju, a Stefan Detari bronzanu. Jurakić i Elezović su se na taj način izborila za status juniorskog reprezentativca Srbije i nastupili na niz reprezentativnih akcija. Pre svega su učestvovali na evropskim kupovima u Lajbnicu, Austrija i Pakš, Mađarska, a takođe je Denis Jurakić učestvovao na Balkanskom šampionatu za seniore u Trebinju, BiH, gde je osvojio srebrnu medalju. Denis Jurakić je upeo da osvoji srebrne medalje i na državnim prvenstvima u konkurenciji seniora i mlađih seniora i tako potvrdi svoj raskošni talenat i veliki kvalitet.
U konkurenciji starijih pionira najuspešniji je bio Nemanja Milić koji je u svojoj kategoriji osvojio prvo mesto, a prvi je bio i na Prvenstvu Balkana za starije pionire u bugarskom gradu Slivenu. Nevena Grubišić je na državnom prvenstvu za starije pionire u kategoriji preko 66 kg bila druga, dok je Mateja Vukmirica u kategoriji do 66 kg osvojio bronzanu medalju i na taj način su nastavili niz dobrih rezultata.

Takmičari uzrasta mlađih pionira su ove godine bili više nego uspešni i skoro na svim takmičenjima u našoj državi potvrđivali apsolutni primat u ovoj uzrasnoj kategoriji. Titulu ovogodišnjeg državnog prvaka u svojoj težinskoj kategoriji poneo je Dejan Grujić, a njemu uz rame, sa osvojenom srebrnom medaljom, je bio Luka Latković, kao i bronzani Aleksandar Čuso i Slobodan Bakić. Pored njih vredno rade i ostvaruju dobre rezultate i još nekolicina dečaka, na koje mi s pravom gledamo kao na jednu novu zlatnu generaciju našeg kluba. Uspešni su ove godine bili i poletarci, koji su 2011. godine zakoračili na veliku džudo scenu. Nastupili su protekle godine na nekoliko turnira i na pravi način skrenuli pažnju na sebe, te sam siguran da će se o njima mnogo toga lepog čuti i pričati. Takođe, uspeh nije izostao i na Olimpijskim sportskim igrama učenika Srbije, koje je održano u Rumi. U konkurenciji učenika od 1 do 4 razreda, Slobodan Bakić je osvojio 1 mesto u kategoriji + 50 kg, Nevena Grubišić je bila druga u kategoriji +63 kg, u konkurenciji učenica od 5 do 8 razreda, dok je u konkurenciji srednjoškolaca, Denis Jurakić osvojio zlatnu medalju, a Božo Elezović i Jovana Avdalović bronzane medalje.

Uspešni smo i ove godine bili i na polju organizacije takmičenja i kampova.
Organizovali smo 4. Memorijalni džudo turnir „Dragan Ciganović-Ciga“, 8. Međunarodni uskršnji džudo kamp, kao i 29. Međunarodni džudo kup „KIKINDA 2012“. Na našim turnirima i kampu svoje učešće su pored klubova iz Srbije, uzeli i džudo klubovi iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Rusije. Pored kvantiteta, odnosno broja učesnika, uspeli smo da održimo i visok nivo kvaliteta pomenutih akcija. U svakom slučaju, ispunili smo sve što se od nas očekuje kada je u pitanju organizacija velikih takmičenja, na najbolji mogući način smo promovisali sport, Kikindu i našu državu, te se zbog toga nalazimo na korak od dobijanja organizacije Evropskog džudo kupa. Takođe, smo organizovali takmičenje u okviru Prve nacionalne džudo lige, a nije izostalo ni tradicionalno druženje prijatelja kluba na Simićevom salašu.
Zbog svega navedenog, spremno i sa puno elana i optimizma ulazimo u jubilarnu 45 godinu od postojanja džudoa u Kikindi, a svi članovi našeg kluba treba da su ponosni na sve što je učinjeno i ostvareno tokom 2012 – te godine.


13.01.2013.

Kikinda

 Predsednik kluba
 Svetislav Vukmirica
Galerija fotografija sa konferencije za štampu: