2011 – ta


Godina na izmaku se može okarakterisati kao veoma uspešna godina, kao godina u kojoj smo nastupili na 54 takmičenja i istovremeno ostvarili sjajne rezultate u svim uzrasnim kategorijama. Takođe, kao godina u kojoj smo oformili mladi sastav prve ekipe i godina u kojoj smo uprkos velikim ekonomskim problemima, očuvali potpunu stabilnost kluba.

Sama činjenica da smo nastupili na 54 takmičenja u našoj državi i inostranstvu, dovoljno govori o snazi i kvalitetu našeg kluba. Uspeli smo da ispunimo zacrtani plan i program rada sa svim uzrasnim kategorijama i bili na takmičenjima širom Srbije. Takođe, smo učestvovali na turnirima kod naših prijatelja u inostranstvu, odnosno u Sofiji, Turn Severinu, Pakšu, Miškolcu, Zagrebu, Dugoj Resi, Mostaru, Trebinju i Laktašima.
Proces podmlađivanja stručnog kadra koji smo započeli prošle godine polako daje vidljive rezultate.
Uspeli smo da u trenažni rad uključimo mlade i školovane trenere i da na taj način spremno dočekamo promene koje sa sobom nosi novi Zakon o sportu.
Istovremeno smo uspeli da oformimo jedan mlad i perspektivan sastav prve ekipe, koji je kroz nastupe u mečevima Prve Džudo Lige Srbije u potpunosti sazreo. Osvajanjem trećeg mesta ostvarili smo zacrtan cilj, a od ovih momaka se tek očekuju pravi rezultati i povratak u elitno društvo.
Pored rada sa prvom ekipom, uporedo se kvalitetno radilo i sa ostalim uzrasnim kategorijama.
U konkurenciji juniora, titulom prvaka Srbije se okitio Denis Jurakić, a u konkurenciji kadeta, pored njega i Božo Elezović. Na taj način smo postali najuspešniji klub u državi u konkurenciji kadeta, a njih dvojica se izborila za status reprezentativca Srbije i nastupili na niz reprezentativnih akcija. Pre svega su učestvovali na Olimpijadi mladih Evrope u turskom gradu, Trabzonu i Prvenstvu Evrope za kadete u Kotoneli na Malti. Takođe, su učestvovali na Balkanskom šampionatu u Solunu, Grčkoj, gde je Denis Jurakić osvojio srebrnu medalju, a Božo Elezović bronzanu.
U konkurenciji starijih pionira najuspešnija je bila Nevena Grubišić, koja je osvojila bronzanu medalju na državnom prvenstvu i na taj način pokazala da poseduje veliki potencijal.
Takmičari uzrasta mlađih pionira su ove godine bili više nego uspešni i skoro na svim takmičenjima u našoj državi potvrđivali apsolutni primat u ovoj uzrasnoj kategoriji. Titule ovogodišnjih državnih prvaka u svojim težinskim kategorijama su poneli Nemanja Milić i Mateja Vukmirica, a njima je uz rame, sa osvojenom bronzanom medaljom, bio Dejan Grujić. Pored njih vredno rade i ostvaruju dobre rezultate i još nekolicina dečaka, na koje mi s pravom gledamo kao na jednu novu zlatnu generaciju našeg kluba.
Uspešni su ove godine bili i poletarci, a njih su predvodili Slobodan Bakić i Nevena Milić, koji su na Prvenstvu Vojvodine, kao krajnjem takmičenju za ovaj uzrast, osvojili prvo i treće mesto.
Takođe, smo ove godine na veliku scenu izbacili još jednu novu generaciju dečaka i devojčica rođenih 2003. i 2004. godine. Oni su svoje vatreno krštenje imali na kikindskom novembarskom turniru, a u narednoj godini i njih očekuju novi izazovi i nova takmičenja.
Uspešni smo ove godine bili i na polju organizacije takmičenja i kampova.
Organizovali smo 3. Memorijalni džudo turnir „Dragan Ciganović-Ciga“, Međunarodni uskršnji džudo kamp, 28. Međunarodni džudo kup „KIKINDA 2011“, kao i Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i ponovo potvrdili svoje organizacione sposobnosti i kvalitete.
Na našim turnirima i kampu svoje učešće su pored klubova iz Srbije, uzeli i džudo klubovi iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Holandije. Pored kvantiteta, odnosno broja učesnika, uspeli smo da održimo i visok nivo kvaliteta pomenutih akcija. U svakom slučaju, ispunili smo sve što se od nas očekuje, kada je u pitanju organizacija velikih takmičenja, te se zbog toga nalazimo na korak od dobijanja organizacije Evropskog džudo kupa. Da bi zaista ostvarili zacrtani cilj, trebalo bi da nas na tom putu isprati i lokalna samouprava, odnosno da se stvore i adekvatni uslovi vezani za smeštaj učesnika, kao i odgovarajući uslovi u Sportskom Centru Jezero, pa da kao rezultat sve toga dobijemo organizaciju ovog prestižnog takmičenja.
Takođe, smo učestvovali u akcijama „Očistimo Srbiju“, obeležavanju svetskog Dana džudoa, Krajiški višeboj, a nije izostalo ni tradicionalno druženje džudista na Simićevom salašu.
Upravo zvog svih navedenih činjenica naš klub treba u narednoj godini da ima bolji tretman, jer to svojim rezultatima i celokupnim angažmanom svakako i zaslužuje. Jednostavno rečeno skala uspešnosti, na osnovu koje se rangiraju klubovi i na osnovu koje se dodeljuju budžetska sredstva, mora biti klizna i da uvažava sve uočene promene. Rad i rezultati moraju biti nagrađeni, jer je to jedini način da se izbegne uravnilovka, a samim tim i apatija koja biva prouzrokovana istom.


Predsednik kluba
Svetislav Vukmirica


Tekst u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


Galerija fotografija:

Fotografije iz galerije možete videti i preuzeti ovde.